Dieta
Zalecenia dietetyczne w niewydolności wątroby (w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii).
Wsparcie żywieniowe zależy od stopnia zaawansowania choroby. W przewlekłych schorzeniach wątroby stosuje się indywidualne zalecenia dietetyczne, a w wybranych przypadkach leczenie żywieniowe.
Pacjenci z chorobami wątroby często są niedożywieni, co jest spowodowanie zarówno chorobą, jak i niedobranym jadłospisem.
Zwykle zaleca się spożywanie 5–6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych, lecz w szczególnych sytuacjach (np. przy niedożywieniu) można zwiększyć ilość porcji.
Nie należy spożywać kawy, mocnej herbaty, ostrych przypraw oraz takich, które u danej osoby powodują dolegliwości bólowe i wzdęcia
Należy wyeliminować z diety potrawy smażone, wędzone, peklowane i w occie oraz żywność przetworzoną.
Nie zaleca się spożywania bardzo zimnych i gorących potraw i napojów.
Nie wolno spożywać alkoholu.
Pamiętaj!
Żywność powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tak by stworzyć idealne warunki do leczenia.
W codziennej diecie powinny się znaleźć:
Zaleca się spożywanie dużej ilości produktów obfitujących w witaminy:
A (tłuszcze rybie – tran, żółte pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce), K (zielone warzywa liściaste, pomidory, truskawki), C (świeże warzywa i owoce) oraz witaminy z grupy B (drożdże piwne). Dobrze spożywać warzywa i owoce w postaci rozdrobnionej, gotowanej w formie przecierów. Można jeść sałatę oraz drobno startą marchew, jeżeli są dobrze tolerowane.
W przewlekłych schorzeniach wątroby lekarz – w zależności od stanu klinicznego związanego z chorobą wątroby i schorzeniami towarzyszącymi – może indywidualnie zmieniać zalecenia odżywcze.
Produkty zalecane
PRODUKTY NIEWSKAZANE